Właściwości i zastosowanie oleju lnianego w kuchni
Przetworzone, rafinowane oleje to coś, czego powinniśmy unikać jak ognia i wręcz całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Nie ma w tym niczego odżywczego, można mówić tylko o szkodliwości i negatywnym wpływie na zdrowie. Należy zastępować je zdrowymi tłuszczami, takimi jak chociażby olej lniany tłoczony na zimno. Jest to produkt niezwykle smaczny, a do tego posiadający liczne właściwości prozdrowotne. Jak najbardziej warto włączyć go do swojego menu i czerpać z tego szereg wymiernych korzyści.
Poznaj niezwykłe właściwości oleju lnianego
Każdy dobrze wie, czym jest siemię lniane, które dawniej odgrywało dużą rolę w diecie, po czym zostało mocno wyparte przez przetworzoną żywność. Obecnie ponownie wraca do łask pod różnymi postaciami, przede wszystkim oleju zimnotłoczonego. Wynika to z szeregu wymiernych korzyści płynących ze spożywania tego produktu, wytłaczanego z twardych i małych nasionek lnu. Wykazuje on działanie zdrowotne i kosmetyczne, może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. W każdym przypadku zauważymy liczne benefity. Bardzo ważne jest to, aby sięgać po możliwe jak najświeższy olej lniany, surowy. Nie wolno poddawać go obróbce termicznej, co niszczy wszystkie zawarte w nim dobroczynne substancje. Zamiast piec czy smażyć warzywa na oleju lnianym, można polać nim te już przygotowane.
Olej lniany wyróżnia się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zdecydowaną większość z nich stanowią kwasy omega-3, które są niezwykle cenne. Wspierają one układ nerwowy, uczestniczą w transporcie lipidów we krwi, obniżają złą frakcję cholesterolu i podnoszą stężenie tej prozdrowotnej. Spożywanie oleju lnianego jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka rozwoju przeróżnych chorób, w tym miażdżycy. Zawarte w oleju związki regulują ciśnienie tętnicze krwi, usprawniają pracę układu pokarmowego i oddechowego, wspierają funkcjonowanie nerek i szeregu innych narządów wewnętrznych. Można liczyć na wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę kondycji skóry i włosów, lepszą płodność. Poprawia samopoczucie, wykazuje działanie antyoksydacyjne i antyrakowe, przeciwdziała zaparciom i niweluje stany zapalne.
Zastosowanie oleju lnianego w kuchni
Olej lniany można wykorzystać na różne sposoby w kuchni, ale włącznie w wersji na zimno, czyli bez poddawania go obróbce termicznej. Idealnie sprawdza się jako baza do dressingu, którym polejemy sałatkę. Można wzbogacić nim kremy, pasty, koktajle, dipy. Wspaniale nadaje się do zrobienia masła orzechowego czy domowego majonezu. Jeśli chcemy podnieść walory smakowe i odżywcze przygotowanej potrawy, jak najbardziej warto polać ją olejem z nasion lnu – rewelacyjnie smakuje z warzywami, zupami, pierogami, kluskami, pieczywem.
-0 Comment-